Skip to main content

Явор или dance, dance, dance

Музиката на Явор е точно това, от което имам нужда в първите дни на януари. Мелодията и текстът създават емоция, която не само ме “събужда”, но и от която ми става все по-трудно да седя на едно място. Танцува ми се и няма как тази музика да не ми действа така 🙂

MerksemDok, Belgium, 22.03.2014

За Явор разбрах съвсем случайно, когато приятелка ми пусна неговите парчета Delirium и Illuminate в дует с Mey, а после аз открих Mars to Venus, както и всичко останало, което е композирал и изпял. Явор е автор на музиката на хита “Вместо Мен” на “Каффе”. На 16.01., заедно с още четирима българи, Явор ще вземе участие в Новогодишен концерт в Atelier Marcel Hastir в центъра на Белгийската столица Брюксел. Концертът ще предложи на зрителите възможността да слушат поп и класика в една и съща вечер, а за разкош и етно музика, в която е вплетен българския фолклор. Найс, а?

Photography by Rudi Schuerewegen

Явор е умен, интересен и много талантлив, но за него не се пише, както не се пише и за редица други български музиканти и страхотни банди, които правят качествена музика. Истината е, че няма как да разбереш за тях, ако не попаднеш случайно на музиката им чрез Spotify, Soundcloud, общи приятели или случайно излизане петък вечер в един от няколкото клуба в София (извън София добрите клубове за хубава музика са по един-два в град и също се знаят от всички).

Gentse Feesten

Явор е един от многото успели и наложили се българи зад граница, за които тук в България не знаем почти нищо. Бивш член на популярната за времето си група “Каффе” (представила България на Евровизия 2005 година с Орлин Павлов като вокал), Явор Велчев пее поп и соул и свири на китара от дете, участвал е в мюзикъли, като също е създател на акапелния квартет Jazzabell, с който е записал беквокалите за албума “Ветрове” на Лили Иванова и за песента “Пачанга” на Графа. Явор носител и на специалната награда на публиката на престижния международен фестивал за поп музика “Златния Орфей” за 2000 година.

Yavi Pouty Ve

Днес Явор пее и композира, като има самостоятелни участия и концерти в Брюксел с групите си Jailhouse Chili и The Sonic Punch. Дано скоро да можем да го чуем на живо и в София. Музиката му е свежа и приятна, послушайте я тук: https://soundcloud.com/yavormusic и тук http://www.yavormusic.com/en/video