Skip to main content

Scott Weiland Tribute: Интервю с музиканта Владимир Михайлов

В чест на Скот Уейланд и музиката му, на 21 януари (четвъртък) от 22 ч в клуб “Терминал 1” се организира трибют, на който всички фенове ще могат да чуят емблематични песни от различните проекти, в които е участвал музиканта. Любимите ни песни на Stone Temple Pilots и Velvet Revolver ще чуем в изпълнение на безкрайно талантливи музиканти от няколко различни родни банди.

Scott Weiland

В началото на миналия декември една от най-големите икони на гръндж музиката бе открит мъртъв в тур автобуса си малко преди часа, в който е трябвало да се качи на сцена за поредния концерт. Фронтмен на култовата група Stone Temple Pilots, а след това и на бандата Velvet Revolver, Скот Уейланд е бил на турне с настоящата си група Wildabouts. Уейланд успя да прескочи критичните за рок и гръндж музиката 27 години, но смъртта все пак го настигна на 48 години и бе следствие на дългогодишните му проблеми с алкохола и наркотиците.

 

В чест на Скот Уейланд и музиката му, на 21 януари (четвъртък) от 22 ч в клуб “Терминал 1” се организира трибют, на който всички фенове ще могат да чуят емблематични песни от различните проекти, в които е участвал музиканта. Любимите ни песни на Stone Temple Pilots и Velvet Revolver ще чуем в изпълнение на безкрайно талантливи музиканти, от няколко различни родни банди.

За трибюта на Скот Уейланд си говорим с Владимир Михайлов (Сафо, Сленг), който последно гледах на сцената на същия клуб преди няколко месеца в съпорт вечер за създаване на клип на любима банда.

Vlado Mihaylov

Teddy’s Tales: От кога датира любовта ти към музиката на Скот Уейланд?
Владо: Помня, че още през ’92-а се влюбих в Pearl Jam, Alice In Chains и Soundgarden. Месеци след това чух и Plush. За мен (и не само за мен) Stone Temple Pilots винаги са били част от Грънджа, който тръгна от Сиатъл. Нищо, че са банда от Ел Ей. И затова на всяко издание на ‘Seattle Night’ винаги някой свири и техни песни. С Иван (Casual Threesome) и Пифа (Der Hunds) сме свирили техни неща.

 

Teddy’s Tales: Повечето хора свързват Скот Уейланд с бандата Stone Temple Pilots, макар че през последните години той беше вокал на Velvet Revolver – групата на Слаш, Дъф и Мат от Guns N’ Roses. Признавам си, че много ме изкефи тениската му на Ramones в клипа на Fall to Pieces. Харесваше ли Guns N’ Roses, ама без Аксел? 🙂
Владо: Да, Velvet Revolver беше събитие. Също и Audioslave. Харесвам много и оригиналния Гънс.

 

Teddy’s Tales: Кой период на Скот Уейланд е по-добър – със Stone Temple Pilots или с Velvet Revolver?
Владо: Не мога да кажа. Velvet Revolver са абсолютен рокенрол, а той е феноменален фронтмен за такава банда. В Stone Temple, освен тази негова страна, личи и колко универсален глас има, песните също са в най-различни стилове. От доста тежки до гениални хармонии в стил Beatles.

 

Teddy’s Tales: Коя е любимата ти песен на Скот Уейланд? Аз се разкъсвам между Creep (най-вече), но също Plush и Interstate Love Song. Как е при теб?
Владо: Wicked Garden, Crackerman, Big Empty, Adhesive, много са. За съжаление на Трибюта ще трябва все пак да се ограничим.

 

Teddy’s Tales: Как дойде идеята за трибюта?
Владо: Ние с Иван сме много близки. Познаваме се от години, доскоро играехме ролите на Исус (той) и Юда в Jesus Christ Superstar. Когато научих за смъртта на Scott Weiland, си пуснах песните му и се сетих какъв фен е Ванката. Когато му се обадих, почти веднага дойдоха и идеите кого още да поканим. Това са точните хора за този трибют – всички сме фенове.

 

Teddy’s Tales: Разкажи как очакваш да се случи, кои музиканти участват заедно с теб и ти ли ще изнесеш вокалите?
Владо: Освен нас с Иван (Casual Threesome), ще пее също и Никеца (Casual Threesome) – бас. Ангел Дюлгеров (Tube Hedzzz) ще поеме основните китари, Пифа (Der Hunds) е на барабани. Ще имаме също и специални гости – Свилен от Остава и Методи – Скре4 и No More Many More. Мисля, че ще е яко.

 

Teddy’s Tales: Какво ще чуем на трибюта?
Владо: Готвим 18 – 19 парчета, повечето на STP, но ще изсвирим и най-важните песни на Velvet Revolver.

 

Teddy’s Tales: Какви хора според теб ще дойдат на трибюта? Какво очакваш да се случи?
Владо: Очаквам да дойдат всички фенове на тези банди, както и хора, които харесват рок и алтърнатив. Terminal 1 също има много свои фенове, които знаят, че там се случват качествени неща.

 

Teddy’s Tales: Владо, хората те знаят от групите “Сафо” и “Сленг”, но знам че имаш и един нов проект Rewind! Разкажи ни повече за него?
Владо: Rewind! е авторски проект, който направихме с Миша (жена ми), свирим на различни инструменти, имаме и разширен състав с наши приятели, а пачетата ни ‘влизат’ почти веднага, ето 3 от тях –

REWIND! feat. Yanko Бръснаря – Цветната пейка

Raffi – Нов Ден (ft. Rewind)

Vladdi – Ca Vaut La Peine

Teddy’s Tales: А с другите групи какво става?
Владо: Със “Сленг” записваме в момента няколко песни за предстоящо EP, което ще включва и ‘Фалшив’ –

СЛЕНГ – Фалшив (Official Video)

Teddy’s Tales: Когато не музикантстваш какво правиш?
Владо: Снимам се в киното – предимно в чуждестранни продукции, но се надявам, че скоро ще се реализират и два големи български проекта, за които имам покана.

 

Teddy’s Tales: Последно да те питам – оказа се, че сме колеги английска филология, коя ти е любимата думичка на английски? 🙂
Владо: Те са цели три – Music, Peace, Love.
Teddy’s Tales: Моята е immaculate, точно както Jim Morrison я произнася 😉

 

Благодаря на Владо и на 21.01. знаете къде сме – “Терминал 1”!