Skip to main content
Онлайн покупка на винетни стикери

Преимуществото на новите винетки пред старите

Промяната на винетната система официално влезна в сила в началото на 2019-та, като тя беше посрещната със смесени чувства, от една страна поради новостта, от друга по неяснотите, дали ще се отрази на цената им. В крайна сметка, 2 години по-късно, системата функционира и успява да събере над 475 млн. лева годишно, като финансовите проекциите показват постепенно покачване на доходите.

Каква е разликата между новото и старото

С навлизането на мобилните технологии и достъпността им за масовото население, тази промяна изглежда, че беше неизбежна – цялата идея беше централизиране на информацията за движението по пътищата. АПИ или агенция пътна инфраструктура, отговаря за над 114 автомобила със служители на BG Toll, както и за голяма мрежа от камери разположени на ключови части от страната.

Идеята на това е значително по-лесното отчитане на данните за наличие на винетки, като старата система имаше значително по-голяма лична автономност от страна на шофьорите. Едното от очевидните предимства за гражданите, е че имат лесен достъп за закупуване на електронни винетки, тъй като може да бъде направено дори през телефон – Vinetki.bg са добър представител на новооткритото удобство.

Каква беше старата система

Като много други отминали неща от живота ни, има едно кратко усещане на носталгия, а това трае докато не се сетим колко досадно беше отлепването и залепването. От друга страна, за властите, беше по-трудно да се определи кой е с валидна винетка и кой е без – в следствие на това мнозина се възползваха от късмета си и продължаваха без винетка.

Освен неудобство, старата система беше значително по-неефикасна, туй като способите за информираност бяха по-първобитни и не можеше да се наложи напълно задължителността на закупуването на винетка. Не се знае с точност, но по изчисления държавата е загубила над 20 млн годишно от незакупени винетки.

Тъй като винетката покрива разходите по поддръжката на пътната мрежа, незакупуването обременява бюджета на агенцията, което намалява способността и да модернизира и разраства републиканската мрежа.

Новата система

Новата система е значително по централизирана, информацията за статута на вашата винетка е закрепен към регистрационният номер на вашата кола, така с радар и камери следенето стана по-масово. Много по-рядко хора се изкушават да карат без винетка, тъй като вероятността да ги хванат е значително по-голяма, а от това следва по равномерно разпределени на отговорността за поддръжка на пътищата.

Друг позитив за нас, гражданите, е че можем да си закупим винетка докато караме, от телефон, лаптоп, таблет – само трябва да имаме достъп до интернет и покупката е на две разстояния. А трети страни като, Vinetki.bg, предлагат и доста полезна информация за предотвратяване на грешки при въвеждане на информация.