Skip to main content
Столове за офис за компютърни бюра

Перфектния ергономичен стол – какви качества трябва да притежава

Що се отнася до самото понятие, то твърде често се използва от специалистите в търговската мрежа, както и от специалистите пи здраве и безопасност. Лекарите също често го употребяват, когато става въпрос за проблеми в гръбнака. Днес ние обаче няма да се фокусираме върху значението на самото понятие, а ще изместим фокуса в една малко по-различна посока, а именно върху това какви качества трябва да притежава един стол, който е белязан именно с понятието „ергономичност”.

Основната цел на днешната статия е да ви изложим колкото се може повече полезна информация, свързана с  най-предпочитаните модели офис столове днес, така че, когато ви предстои да избирате в кой от тях да инвестирате парите си, то да не се чудите прекалено дълго време, а да гледате в ясна посока. Ще се опитаме да обхванем всяко едно от качествата на популярните през последните години ергономични офис решения и се надяваме по този начин да отговорим на поне една малка част от запитванията, които имате.

Какво трябва да знаем за ергономичността и всичко, свързано с този клас столове

Най-напред да разгледаме стола и неговите елементи. На първо място е от ключова необходимост да ни осигурява нужния комфорт по време на седене. Разбира се, стабилността в позата на тялото е също толкова важно, като паралелно с това да имаме възможност за промяна в самата поза.

Важно е позата да бъде удобна за продължителен период от време, тъй като не малка част от хората, на които им предстои да инвестират в покупката на ергономичен стол, са в търсене на модел, в който да прекарват по-голямата част от времето си, приблизително 8 – 10 часа в денонощие.

Избирайки да инвестирате парите си в конкретна мебел, то вземете под внимание още следните неща:

  • Не бива да се ограничава циркулацията на кръв в долните крайници;

За да се избегне това, то седалката не бива да бъде нито прекалено висока, нито твърде ниска. За да сме сигурни, че ще можем да използваме закупената от нас мебел пълноценно, то най-добре да инвестираме в модел, чиято седалка позволява да се регулира. Така няма да се притесняваме, че на момента не сме претеглили по правилен начин предимствата на конкретния стол и имаме някакви съмнения, че се чувстваме удобно, седейки в него.

  • Лесно поддържане и промяна на позата;

Тук за предпочитане са столовете, които разполагат с колелца. Те позволяват да се придвижвате лесно на малки разстояния, без да се изисква от вас да напускате работното си място. Що се отнася до вида на самите колеца, те зависят от подовата настилка в помещението. Съществуват най-разнообразни модели колелца, така че изберете онези, които смятате, че ще паснат съвършено на вашата подова настилка.

  • Опора на гръбначния стълб;

Ето, че настъпи моментът, в който да споменем за най-важната част в един стол, а именно неговата облегалка. Колкото и комфортно да се чувствате по време на работа, то ако гръбнакът ви се натоварва часове наред, в края на работния ден със сигурност няма да изглеждате, нито да се чувствате свежи и отпочинали.

Съветваме ви да си закупите модел, чиято облегалка е проектирана така, че да пасне великолепно на всяка една от извивките на гръбначния ви стълб. В случай, че не разполагате с достатъчно средства, то можете да инвестирате в допълнителна възглавничка аксесоар, изпълняваща същата тази роля.

Помнете, че инвестицията в качествен ергономичен стол е инвестиция във вашето здраве! Винаги може да се свържете с екипа на Antares-bg.net, който да ви помогне в избора на перфектния за вас удобен офис стол.