Skip to main content

Нова Генерация Завинаги

Спомням си много точно къде и с кого бях и как се почувствах, когато до нас достигна вестта че Димитър Воев от “Нова Генерация” е напуснал света ни, присъединявайки се към вечната група на онези поети, музиканти и талантливи души заминали си само на 27 години.

Nova Generacia1

Снимка на Съвременни бохеми

Спомням си го така ясно, както други хора си спомнят къде са гледали мача на националите ни срещу германците на Световното през 1994 (и споменът ми за това е много жив). В онези времена музиката на групи като “Нова Генерация” се отличаваше толкова ярко сред останалите музикални проекти, че всеки един от шепата хора които ги слушахме там събрали се на самия завой на река Дунав, седнали под зведите и все още по детски наивни, се чувстваше ужасно горд с посланието на тази музика, с богатата емоция която носеше и начина по който ни караше да се чувстваме.

Нова Генерация – Само Двама

В петък в Joy Station се състоя събитието “Нова Генерация Завинаги”, клуб в който за пръв път стъпих на концерт. Организацията (смея да твърдя) беше много добра – бърз и лесен вход, много бармани, отличен звук и картина, много камери и видеостени, специална зона за пушене, наличие на въздух въпреки че беше фул.

Нова Генерация – Тъмна Земя

Още с влизането се почувствах толкова много сред свои води и хора, че това усещане ме държа до края. Пълна пъстрота на дрехи, физиономии, моди и истински красиви лица – хора, които пееха и танцуваха, напълно потопени в атмосферата и музиката на любимата банда. Видях и много колеги музиканти наоколо, дошли да видят концерта.

Нова Генерация – Арлина

Много ми се искаше да бъда най-отпред, но нямах сили за това. След две безумни работни седмици, предпочетох място отзад близо до бара и исках да усетя музиката и това, което се случваш на сцената сякаш повече с ума си, отколкото с душата. Не ми се получи.

Хванах се, че пея с пълно гърло заедно с Васо Гюров (абсолютно великолепен) песните на “Ревю”, а след това и песните на “Нова Генерация”… не бях забравила нищо, макар че всъщност отдавна не съм си пускала техни неща. Усетих как ме побиват тръпки цялата на “Ралица”, “Закуска”, а след това и на “Само двама”, “Тъмна земя”, “Арлина”, “Страх”. Новият вокал на “Нова Генерация” Тери ме издразни с излишните реплики, а Нуфри май не беше много подготвен. Отново най-блестящ като вокал на “Нова Генрация” бе Васо Гюров. Дидо от подгряващите “Тонодеро” беше жесток.

Нова Генерация – 100 Години

А Воев, непрежалимият Воев, липсваше много. И само близката на душата ни музика и присъствието на брат му Мони Воев на сцената донакъде смекчаваха това усещане. Не мога да спра да мисля колко ли прекрасна поезия и музика щеше да създаде, ако не си беше отишъл от този свят толкова рано. Уви, никога няма да разберем.