Skip to main content

Hayes & Y за новото си видео, сцените на Лондон и упоритата работа

За Hayes & Y досега не съм писала изрично, макар че съм ги споменавала по повод нова песен или клип и макар че често шервам техните парчета в социалните мрежи. А да не се пише за тази млада банда си е голям пропуск и затова веднага се поправям. Срещам се с Благослав Анастасов, техният вокалист, по повод излизането на новото им видео към песента Special.

Hayes-Y

Teddy’s Tales: Здравей, Благо! Кои са Hayes & Y (Хейс енд Уай)? Представи групата 🙂
Благо: Здрасти, Теди! Hayes & Y са Радо, Иво, Жоро и аз. Малка рок група с големи амбиции.

Teddy’s Tales: Всички сте учили в английската гимназия. От там ли тръгна вашата история? Кога и как започнахте да свирите заедно? И как приемат съучениците ви успехът ви?
Благо: Всъщност всички без Жоро, който дойде по-късно. Всичко тръгна от английската, там се запознахме с Иво и Радо, там учехме когато за първи път хванахме китари и там сформирахме група, която еволюира в Hayes & Y. Съучениците ни са много готини и често идват на наши концерти. За нас е много приятно да ги виждаме там.

Hayes & Y – Alone With U

Teddy’s Tales: Оставяте впечатлението, че сте много сериозни хора и отличен екип, който знае точно какво иска и гони. Много сте млади обаче и нямате години натрупан опит по сцените. Как постигате това забележително напасване помежду си?

Благо: Ами със сигурност помага, че се познаваме от много време. Свикнали сме си и не се дразним излишно. Иначе сме сериозни хора, така е, не си позволяваме да се носим по течението, а постоянно гоним целите си.

Hayes & Y – You Make Me Sick

Teddy’s Tales: Определят ви като инди банда, а вие как определяте стила си? Кои са бандите, от които се влияете и вдъхновявате?
Благо: Може би ние сами така се определихме в началото и по този начин се вкарахме в една рамка, от която нямаме нужда. Смятам, че първото ни парче You Make Me Sick, напълно влезе в тази рамка и сега го смятам за грешка на растежа, макар да е минала само година от издаването му. Стилът ни много еволюира от тогава и мисля, че с второто ни EP показахме, че не е толкова лесно да ни сложат в рамка. А инди рокът е мъртъв и аз нямам търпение да загърбя трупа му.

 

Teddy’s Tales: За мен текстовете са много важни, а вашите са много добри. Какво ви вдъхновява? И кое е нещото по-лошо от скъпа бутилка вода 🙂
Благо: Благодаря ти, но аз съм по-критичен от това и не смятам, че текстовете ни още са на нужното ниво. Вярвам, че ще станат обаче и работя в тази посока усилено. Всичко може да вдъхнови един текст, но обикновено са изминали събития от живота, които чрез текста осъзнавам по-добре и мога да си направя равносметка.

Hayes & Y – Slowly

Teddy’s Tales: Всичките ви клипове са много интересни. С кой ги снимате и лесно ли ви се получава? И лесно ли навихте мацките да си драскат по телата за клипа на Dont Mind?
Благо: Досега сме снимали с Мартин Райковски и трите ни официални клипа, новият обаче няма да е с него, а с Добрин Кашавелов и Адриана Герасимова. Видеото, което ти визираш си го направихме сами, тъй като искахме да сложим някаква визуализация на парчетата от новото ни EP. Special ще е първото от него, което ще получи качествено видео.

Hayes & Y – Dancefloor

Teddy’s Tales: Продължавате ли да сте част от лейбъла HomeVoxMusic, създаден от китариста на група Остава – Георги Георгиев?
Благо: Не, от няколко месеца не сме, но винаги ще сме благодарни за подкрепата, която получихме от тях и от Жоро в частност.

 

Teddy’s Tales: Прави ли се алтернативна музика в България? Кои са родните музиканти, с които бихте свирили?
Благо: Разбира се, че се прави и то много преди нас. Възхищавам се на Ангел Каспарянов, на Иво Чалъков, на Мирослав Иванов. Бихме свирили с всеки качествен музикант.

 

Teddy’s Tales: Кои са най-важните моменти за вас като група досега? Кои участия са се запечали в съзнанието ви?
Благо: Разбира се на първо място е Spirit Of Burgas, едно невероятно изживяване. Сигурно вече дразня приятелите си като говоря за това, но честно казано този ден промени живота ми. Много съм благодарен, че имах тази възможност и този късмет.

Hayes & Y – EP 2

Teddy’s Tales: От няколко месеца свирите и в Лондон. Колко “лесно” е на Лондонска сцена? Кога заминавате пак?
Благо: Заминаваме на 15ти февруари, няколко дни след премиерата на видеото. Не е никак лесно, но се надявам да не е непосилно. Тепърва ще разберем.

Hayes & Y – Don’t Mind

Teddy’s Tales: Следя ви като банда от година и половина и уж съм съвсем наясно колко сте талантливи, но продължавам да се впечатлявам от всеки ваш нов музикален проект. Този четвъртък в “Терминал 1” ви предстои представяне на новото ви видео. Разкажете за него – къде го заснехте, какво разказва и какво очаквате да се случи на 11.02.?
Благо: Видеото мина през много перипетии и се снима буквално в последния възможен момент. Въпреки това, обаче, аз очаквам да е много добро и да се хареса на всички. Екипът, с който работим е много амбициран и много талантлив, концепцията е изцяло тяхна и вдъхновена от текста на песента. Няма нужда да издавам повече, защото съвсем скоро ще може да го гледате.

 

Teddy’s Tales: 2015 беше доста силна година за вас – издадохте два краткосвирещи албума, свирихте на Spirit of Bourgas точно преди Kasabian, направихте едно мини турне в Англия. Какво искате да ви се случи през 2016?
Благо: Много ми се ще да се поставим на картата в Англия, да почнем да генерираме наша си публика. Това е много амбициозна цел, но дано да стане.

Hayes & Y – Make No Sound

Teddy’s Tales: Попаднахте в класацията на българския Forbes за “30 талантливи българи под 30 години” и постоянно вдигате летвата. Къде се виждате на 30 години?
Благо: За щастие има още 6 години до тази възраст и въпросът ти не ме паникьосва твърде много. Аз лично винаги имам усещането, че се надпреварвам с времето и че съм закъснял сериозно. Но ако на 30 се издържам от музика и живея комфортно бих се чувствал адски щастлив.

 

Концертът на Hayes & Y ще бъде в клуб Терминал 1 на 11 февруари от 21:00ч. Бъдете там!

 

Hayes & Y са Радослав Лозански (китари), Ивайло Делев (бас), Георги Деянов (барабани) и Благослав Анастасов (вокали, китари). Посетете уебсайта им или страницата им във Facebook.
Можете да слушате Hayes & Y в Soundcloud
iTunes – Купете албум на Hayes & Y