Skip to main content
Мелатонинът като хранителна добавка - ползи, рискове и дозиране

Мелатонинът като хранителна добавка – ползи, рискове и дозиране

Навярно всеки от вас знае по нещо за мелатонина и неговия ефект върху съня. Действието, което хормона има върху качеството на съня се дължи на неговата роля за поддържане на циркадния ритъм на организма.

Хормонът се произвежда по естествен начин от епифизата, но поради някои фактори може да се наблюдават нарушения в производството му. Най-често това се случва ако човек преминава през стресова ситуация или промяна на ежедневния си график.

Например при дълги полети до държави в различна часова зона организма се обърква и намалява производството на мелатонин. Много хора, които са с разменен режим, поради това, че работят нощни смени също може да изпитат колебания в нивата на мелатонин в тялото.

Ниските нива на хормона водят до нарушения на съня и по-трудно заспиване. Това може да се отрази отрицателно на цялостното здравословно състояние и настроението.

Какви са ползите на хранителните добавки съдържащи мелатонин

Забързания начин на живот и стресът от ежедневните задачи може да окаже влияние върху функциите на епифизата и производството на мелатонин. В такива ситуации е най-подходящо да осигурите подкрепа на организма си чрез приема на суплеметнти съдържащи мелатонин.

През последните години броя на хората, които приемат хранителни добавки се е увеличил драстично. Подобна подкрепа стимулира естественото производство на хормона и подпомага за балансиране на симптомите, които показват ниски нива на хормона.

Приемът на хранителни добавки със съдържание на мелатонин значително подпомага заспиването и скъсява времето за изпадане в дълбок сън. Това се дължи на подкрепата в регулацията на циркадния ритъм. Освен по-бързото заспиване, допълнителния прием на мелатонин чрез суплементи гарантира и по-добро качество на съня и по-рядко събуждане.

Суплементите, които доставят мелатонин на тялото осигуряват по-качествена почивка, която е от ключово значение за възстановяването на тялото и мозъка.

Хората, които страдат от разстройства на съня могат да се доверят на ефекта на Мелатонин 1мг-10мг Natural Factors. Хранителната добавка е препоръчана от експертите на Workout.bg.

Има ли рискове от приема на мелатонин

Хранителните добавки със съдържание на мелатонин се считат за безопасни. Единственото условие е да приемате продукта преди лягане, защото води до сънливост и отпуснатост на тялото. При някои хора, които има чувствителен стомах може да усетят леко раздразнение след приема на мелатонин.

Препоръчителната доза на суплементи съдържащи мелатонин варира в зависимост от индивидуалните нужди и реакции на организма. Обикновено се препоръчва да започванете с по-ниски дози, например от 0.5 до 3 милиграма, и постепенно увеличаване според нуждите и ефектите.

Приемът на хранителни добавки с мелатонин са временно решение за балансиране на циркадния ритъм и подобряване на качеството на съня.