Skip to main content

Jin Monic с дебютен албум

След две години на дълги репетиции, забавни клубни участия, сериозен махмурлук и ожесточени спорове, най-накрая дойде момента за Jin Monic да ни представят дебютния си албум. Той ще носи ясното име Jin Monic, а премиерата му ще се състои на 9 април от 21 ч. в клуб * Mixtape 5 *. DJ сета преди и след специалното шоу на Мониците ще пуска Краси Москов.

Jin Monic New Album

Небрежно си поговорихме с момчетата седмица преди премиерата на дебютния им албум. Ето какво ми казаха те:

Teddy’sTales: Представяте се доста скромно в социалните мрежи като рокендрол банда от София, която свири кавъри и свои неща. Кои са “Мониците” всъщност?

Jin Monic: Пет господа със сравнително близки музикално – естетически разбирания и достатъчно желание и енергия за забавления. Всеки от нас има някаква суперсила, която останалите издигат в култ. Жоро например е всепризнат тапицер. Много се обичаме, по мъжки.

Teddy’sTales: Бях на партито в Swingin’ Hall по случай излизането на първия ви сингъл Sober Face и си го имам вкъщи. Вие го подарявахте на първите си гости и беше много мило.  Жестоко ме изкефи снимката ви върху едно старо Пежо и надписът в червено “Woke up in a bath three days ago…Googled nearest bar”. Кой мисли текстовете на песните ви?

Jin Monic: Ивайло измисля повечето текстове и музката. Напоследък и Николай, Жоро и Боян се включват с някои интересни идеи. Джокича има достатъчно принос с това, че носи тъмни очила с отнесена физиономия на сцената, и не е стигнал до такъв вид творчество, на този етап. Радваме се, че ти харесват текстовете. В един диск, който скоро ще държиш в ръце и пак ще е много мило, ще сме разпечатали всички пълни текстове и тогава ще чакаме по-детайлна обратна връзка от теб, а и от други де.

Sober Face

Teddy’sTales: Купонът тогава ви се получи много добре, истински се впечатлих от пълното разбирателство помежду ви на сцената. Знам обаче, че не се занимавате изцяло с музика и въпреки това сте безупречни. Лесно ли намирате време за бандата? Колко често репетирате?

Jin Monic: Лесно намираме време, защото ни харесва. Ако някой ден започнем трудно да намираме време нещо няма да е наред. Общо взето успяваме веднъж седмично да се организираме за няколко часова репетиция. Отделно всеки намира някакво време вкъщи, за да се занимава индивидуално с музициране.

Teddy’sTales: Кой измисли името Jin Monic? Има ли история около това?

Jin Monic: Има някаква, но не е много интересна, важното е, че работи. Вече имаме лого, разни значки, тениски и всякакви видове визуални заигравки, свързани с това име. А на практика не е съвсем осъвременено, защото произходът му е свързан с имената на само двама от нас, които основаха бандата тогава с един трети, който пък вече не е част от нея. Но не ни се обяснява.

Teddy’sTales: За да се случват нещата обаче е много важно някой да повярва във вас. Кога станахте част от лейбъла Homeovoxmusic? Разкажете как се случиха нещата.

Jin Monic:  Да, изключително щастливи сме в този лейбъл. Не знаем дали Жоро (Остава) дойде при нас или ние при него, но се харесахме от пръв поглед и от тогава той е неизменно до нас, за което няма как да не сме благодарни. Нямаме търпение да изживеем заедно Homeovoxmusic каузата.

Esus

Teddy’sTales: През октомври 2014 пуснахте Esus, а през ноември същата година – You Stay Blue. Често пъти съм ви гледала на сцената на Terminal 1 и Swingin‘ Hall и освен кавърите, всеки път си изпълнявате и вашите си парчета. Знае ли ги вече публиката? Как ги приема?

Jin Monic: Май ги знае, припяват си и “изглеждат ок на dance floor-a”. Mного хора ни казват да спрем с кавърите и да се фокусираме само върху авторските. Може и така да стане, въпреки че основната цел е да се забавляваме и средствата за това не са от голямо значение.

You Stay Blue

Teddy’sTales: Миналият ноември пуснахте Doors of Youth, заедно с клип към нея. Барабаните в началото направо ме удрят в корема – много мелодично, леко агресивно. Признавам ви, че видеото много ме зарадва и много се смях с него. Кой даде идеята да си хвърлите такъв бой?

Jin Monic: Симо, режисьорът ни. Пак на Жоро от лейбъла, трябва да сме благодарни, че ни запозна с него. Винаги е весело с него. На снимките, като за първи клип, бяхме ужасно впечатлени от професионализма, отношението и отдадеността на целия екип. И беше страхотно преживяване да сме в светлината на прожекторите и фокуса на камерите, цяла една нощ, с 20-тина човека екип около нас, които работиха за това да се получи нещо стойностно. Бяхме като в Холивуд, макар и за кратко, и сме малко пристрастени вече като че ли.

Doors of Youth

Teddy’sTales: Съвсем наскоро пуснахте и втория си сингъл – Pyramid. Представихте го съвсем небрежно на Fb страницата си “Добро утро! Ето ви този клип. Хубава седмица!” Честно – надскочихте се. Слушах песента цял ден, колко пъти гледах клипа – не знам. Видеото е много истинско, направо страхотно! Със същия екип ли снимахте, както при Doors of Youth?

Jin Monic: С част от екипа – Симо като режисьор и Добри зад камерата. И пак бихме снимали с тях, велико е. И наистина доста добре се получи, благодарим!

Teddy’sTales: Мястото от клипа много ми напомня за Шабла и особено за Дуранкулак. Там ли снимахте зимното море?

Jin Monic: Не, на юг го снимахме, но беше през февруари и сигурно затова ти изглежда по-северно. Мястото е къмпинг “Делфин”. Магическо е, има доста скандинавско излъчване и комбинира добре гора, плаж, скали, море и частична цивилизация, което беше перфектно за идеята на клипа.

Pyramid

Teddy’sTales: Свирили сте с големи родни банди на една сцена във връзка с различни събития. Приемат ли ви добре колегите? Помагате ли си или има съперничество?

Jin Monic: Засега само си помагаме, въпреки че тайно вкъщи всеки си брои гледанията в YouTube и феновете си във facebook и ги сравнява с другите банди. Добър пример за братската любов, царяща на тукашната сцена, е как приятелите ни от Hayes and Y ни звъннаха, защото се беше отворила възможност да свирим с тях на Spirit of Burgas миналото лято и така успяхме да осъществим една голяма наша мечта. Също така Остава ни канят редовно с тях на сцената при техни участия, ние пък каним тях. Те ни дават китари на заем, делим една репетиционна и изобщо ни помагат много. Фантастични хора. И с всички други банди сме в изключително приятелски отношения, ходим на участия винаги и сме малко като секта. Неверотани времена са, сигурно никога не е имало токова любов и сътрудничество в която и да е сфера по тези ширини.

Teddy’sTales: От страни изглеждате много cool, сякаш всичко което правите ви е лесно и ви се получава без много зор. Какво остава скрито за публиката?

Jin Monic: Не само отстрани е така, не ни коства почти никакви усилия, всичко е едно голямо удоволствие.

I’M WITH THE BAND Sessions 02: Jin Monic – Doors of Youth

Teddy’sTales: Доста се шуми напоследък около Jeremy? и Hayes & Y. Харесвам много и двете банди и си мисля, че и вие съвсем смело можете да подгрявате на някой фестивал или голям концерт. Очаквате ли скоро такова предложение?

Jin Monic: Това е голямата ни цел, когато преди години сформирахме бандата. И миналата година, когато свирихме на Spirit-а, изведнъж я постигнахме и ни беше малко празно отвътре после. Добре че се светнахме на занимавката с клиповете и албума. Не бихме се учудили да участваме пак, този път на по-голям фестивал.

Teddy’sTales: Какви хора идват да ви гледат по клубовете? Какво ще кажете на онези, които са на 30+ и смятат че лайф концертите вече не са за тях?

Jin Monic: Има немалко 30+, които идват. Като цяло обаче има всякакви. Приятели, такива които в последствие стават приятели, но напоследък отнякъде се появяват нови лица, които са чули отнякъде, че става весело като свирим. Ако някъде има хора, които се смятат за “стари, за да ходят по концерти”, съжаляваме за тях и не искаме да им казваме нищо.

Fake

Teddy’sTales: Има ли фенки, луди афтърпартита и безпаметни запои?

Jin Monic: Непрекъснато. В крайна сметка това е в основна част от идеята да си в рок банда.

Teddy’sTales: Кога блокирате? Я разкажете за някой гаф?

Jin Monic: Чудесно е, че още не ни знаете текстовете добре. На живо се стига до страшни импровизации в това отношение. Разменят се укорителни погледи, на май само ние сме запознати с това…засега. Лошото е, че така се нарушава “емоционалния поток” на песента и резултатът на това ниво не е никак добър.

Teddy’sTales: Кои са вашите музикални гурута? С кой се съревновавате?

Jin Monic: Харесваме банди, на които правим кавъри: Queens of the Stone Аge, Joy Division, New Order, Band of Skulls. Не мисля, че се съревноваваме с тях, това не е спорт.

Dakota

Teddy’sTales: Като не свирите къде се… губите?

Jin Monic: Из корпорациите, не питай. Но иначе нямаше как да си позволяваме всичко това и нямаше да имаме колеги, които да идват да ни гледат, когато свирим (ха – ха).

Teddy’sTales: А какви мислехте да станете като пораснете?

Jin Monic: Обер – келнер, логопед, нинджа, стенографка и граничар.

Teddy’sTales: Малко злободневно, но… къмпинг или хотел?

Jin Monic: Хотел, моля. Да живеят къмпингарите и къмпингите, но за добро или лошо сме възпитани по-различно.

Teddy’sTales: Какво ще става на 9 април и къде?

Jin Monic: Представяме дебютния ни албум в Микстейп. Ще се изненадате колко парчета са ви познати вече и колко ви харесват, тези които чувате за пръв път. Краси Москов е пуска музика, ще имаме някакви мили изненади, както може да се очаква, и ще е много приятно, много забавно или много както си го направите.

Teddy’sTales: Ще можем ли да си купим албума ви тогава? И… ще раздавате ли автографи 😉

Jin Monic: Само ако дойдете и доведете приятели. После те ще ви заобичат още повече.

Събитието във Фейсбук

Събота, 9 април, 21 ч.

Club Mixtape-5, B-side, B-there