Skip to main content

Шкода 105йел

От седмици не мога да си избия от главата един припев “хееей, как не могат всички да ме чуват, като танцуват”. Този четвъртък (2 април) в Терминала 1 от 22ч, ще се паркират момчетата от Шкода 105(й)ел, които се събират отново, за едно поредно излитане.

№34

Шкода 105(й)ел не са просто банда, те са явление на българската музикална сцена, което не подлежи на описание. Или бяха явление, защото бандата отдавна се разпадна. За всички, които са били студенти в Търново около 1999 година, името Шкода 105(й)ел играе ролята на тайна парола, начин да разпознаеш другар по дух, а също и хапче, което прави такива асоциации в мозъка ти, че те изстрелва някъде на юг, на къмпинг на плажа примерно (нищо че седиш в офиса и дори не е лято).

Шкода 105(й)ел беше една от най-свежите и различни банди, появявала се на българската сцена. Музиката им – алтернативна, джазменска, рок, блус, суинг, фрийстайл… иди че и дай определение. Сърцатото пеене на Цецо Хипаря (известен още като Сиси Сърмата), китарата на Хосе, барабаните на Паруш, да не говорим за брас секцията от тромбон, тромпет, кларнет, саксофон… сериозно, това ТРЯБВА да се чуе. Бандата има два албума, като вторият Soundtrack е бил номиниран за най-добър рок/алтернативен албум за 2001 г. на годишните награди на телевизия ММ.

San Francisco

Слушала съм Шкода 105(й)ел много пъти в Търново, после в “О’Шипка” в София. За последно ги слушах в някакъв клуб в Студентски Град през 2003 (може би?). Засичали сме се по Търновските купони и улици, както и в стария Строеж. Случи се да се засечем с Хосе и на държавен изпит, на който той се яви с моя випуск и трябваше да пишем за комедиите на Шекспир. Но това е друга история 🙂

skoda

На 2ри април в Терминал 1 на сцената заедно с Шкода 105(й)ел ще се качат приятели и гост музиканти. Ще бъде Legend (wait for it) ary!

И ОЩЕ…

Ден преди това, на 1 април (сряда) на ул. Леге 10 от 22ч, Строежа и Jack Daniel’s представят лайф на Tube Hedzzz, Casual Threesome & Saint Electrics.

Ден след това, на 3 април (петък) No More Many More ще забият от 21ч на сцената на B-Side в club *MIXTAPE 5* заедно с Everest.