Skip to main content

Кондиломите при мъжете: Всичко, което трябва да знаете

Кондиломите при мъжете са вид генитални брадавички, които се причиняват от човешки папилома вирус (HPV). Това е вирус, който се разпространява най-вече посредством сексуален контакт и може да доведе до поява на брадавички в областта на гениталиите и ануса.

Кондиломите при мъжете: Могат ли да се излекуват и опасни ли са

Кондиломите при мъжете като цяло са считани за безопасни от науката, но чисто естетически, те не са от най-приятните гледки.

За щастие има много начини, по които могат да се премахнат бързо, ефикасно и безболезнено (можете да се обърнете за съвет и консултация към екипа на Estetics & Dermatology – AestheDerm.eu).

Сред различните методи за лечение на кондиломи при мъжете са криотерапия, лазерно отстраняване, медикаменти и мазила, както и оперативно лечение.

Вашият лекар ще избере най-подходящият метод за справяне, но със сигурност не бива да се притеснявате от болка – лечението на кондиломи при мъжете е безболезнено.

Как всъщност изглеждат кондиломите при мъжете

Кондиломите при мъжете се появяват като малки, меки на допир брадавички или израстъци. Те могат да бъдат единични или на групи.

По отношение на цветя и текстурата могат да са варират. Обикновено, в повечето случаи кондиломите при мъжете са розови или бежови на цвят. Понякога се изявяват като по-тъмни образувания, които имат по-морав, кафеникав или лилав цвят.

По отношение на размерите, кондиломите при мъжете могат да варира от много малки и почти незабележими до по-големи и лесно забележими брадавички.

Къде се разполагат по тялото

Както вече споменахме, кондиломите при мъжете имат склонност да се появяват в гениталната област. Те най-често могат да се появят около главичката на пениса, около ствола на пениса, както и около ануса. Не рядко се появяват и в областта на слабините.

Симптоматика: Какви усещания причиняват

В повечето случаи, кондиломите при мъжете не причиняват болка или дискомфорт. При някои пациенти, могат да усещат леки неприятни усещания и дразнене в засегнатата област. На кратко, симптоматика обикновено липсва, но все пак всяко тяло е индивидуално.

Възможни ли са усложнения

Макар и науката да е открила, че някои типове HPV да се свързват с повишен риск от поява рак, това са по-скоро редки случаи. По правило повечето типове HPV, в това число и този, който причинява кондиломите при мъжете, са смятани за безопасни за човека и не водят до усложнения.

Ако имате кондиломи

Ако имате кондиломи или други генитални проблеми, важно е да се консултирате със здравен специалист, който има опит и познания в тази област. Самодиагнозирането и лечението без професионална консултация може да бъде рисковано.