Skip to main content
Какво да съобразите, когато подарявате детски мартеници

Какво да съобразите, когато подарявате детски мартеници

Възрастните обичат да подаряват всякакви неща на децата. А когато наближи март месец, на ред идват цветните и закачливи детски мартеници, които се слагат за здраве, руменина и късмет, а и са израз на спазването на многовековни народни традиции. На първо четене да избереш детска мартеничка не изглежда като голямо затруднение, но ако искате тя наистина да се носи, е добре да се съобразите с няколко препоръки.

При избор на детски мартеници се съобразете с възрастта на детето

Това е основният фактор, който има значение тук. Може да избирате мартеничката с големи любов и внимание, но ако тя се окаже непрактична и неудобна за носене от детето, най-вероятно ще завърши закачена на дървото по-скоро, отколкото традицията повелява.

За деца на възраст до около 5-6 години е препоръчително да изберете мартеница за закичване. Те се закачат високо на дрешката на детето в класическия вариант с помощта на безопасна игла. Може да е предвиден и друг механизъм за закачане или защипване.

Те ще бъдат много по-практични за малки дечица, които си играят в пясъка и винаги имат нещо в ръцете си, защото мартениците, които се поставят на китката биха се замърсявали прекалено бързо.

Затова и в асортимента на водещи сайтове за мартенски стоки като eMart.bg в категорията детски мартеници преобладават мартенички за закичване.

В този възрастов диапазон е добре да помислите за мартеничка, която детето няма да се изкушава да сдъвче. Силиконовите и гумени фигурки са по-привлекателни за зъбките на децата, тъй като се дъвчат лесно, затова е по-добре да ги избягвате. Може да изберете вместо тях мартенички от филц, прежда или дърво.

За деца на възраст по-голяма от 5-6 години нещата се облекчават и съответно имате по-голяма свобода на избор.

Съобразете избора на детска мартеница и с любимите неща на детето

Ако детето вече е на възраст, в която проявява явно своите интереси и изразява конкретни предпочитания към приказни или анимационни герои, цветове и т. н. е най-добре да се съобразите с тях. Все пак бихте искали мартеницата да се носи с радост и желание.

Поинтересувайте се дали момченцето има любим футболен клуб или пък герой от филмите. Открийте дали момиченцето има конкретни предпочитания за анимации, приказки, цветя, спорт или каквато и да е друга сфера, която би имала отношение към избора на детска мартеница с орнаменти или фигурки. В eMart.bg има достатъчно голямо разнообразие, така че каквито и да са предпочитанията на децата, да може да откриете подходящите детски мартеници за тях.