Skip to main content
Менструация - болки

Болезнена менструация – 5 начина да се справите с нея

Справянето с менструалните спазми всеки месец може да бъде толкова разочароващо, колкото и болезнено. Добрата новина е, че има много средства, които могат да ви помогнат да облекчите менструалните спазми. Важно е да запомните, че тези техники не винаги работят, особено при хронични заболявания, но могат да предложат облекчение при лека до умерена менструална болка.

1. Пийте повече вода, за да намалите подуването

Подуването може да причини дискомфорт и да влоши менструалните спазми. Въпреки че може да звучи контраинтуитивно, пиенето на вода може да намали подуването на корема по време на вашия цикъл и да облекчи част от болката, която причинява. Освен това пиенето на гореща вода може да увеличи притока на кръв в тялото ви и да отпусне мускулите ви. Това може да намали спазмите, причинени от контракциите на матката.

2. Пийте билкови чайове за облекчаване на възпалението и мускулни спазми

Някои видове билкови чайове имат противовъзпалителни свойства и спазмолитични съединения, които могат да намалят мускулните спазми в матката, които причиняват спазми. Пиенето на чай от лайка, копър или джинджифил е лесен, естествен начин за облекчаване на менструални болки. Освен това тези билкови чайове могат да имат и други предимства, като облекчаване на стреса и помощ при безсъние.

3. Яжте противовъзпалителни храни, за да облекчите менструалните спазми

Някои храни могат да предложат естествено облекчение при спазми и имат страхотен вкус. Противовъзпалителните храни могат да помогнат за насърчаване на притока на кръв и да отпуснат матката. Опитайте да ядете горски плодове, домати, ананаси и подправки като куркума, джинджифил или чесън. Листни зелени зеленчуци, бадеми, орехи и мазна риба, като сьомга, също могат да помогнат за намаляване на възпалението.

4. Избягвайте сладкото, за да избегнете допълнително подуване

Докато брауни или пържени картофи може да звучат вкусно, храни с високо съдържание на захар, трансмазнини и сол могат да причинят подуване и възпаление, което влошава мускулните болки и спазми. Вземете банан или друг плод, за да се преборите с глада за захар, или изберете несолени ядки, ако искате нещо по-пикантно.

5. Пийте кафе без кофеин, за да облекчите менструалните болки

Кофеинът причинява стесняване на кръвоносните ви съдове. Това може да свие матката ви, правейки спазмите по-болезнени. Ако имате нужда от кафе, преминете към безкофеиново кафе по време на цикъла. Ако разчитате на кофеина, за да победите следобедния спад, хапнете лека закуска с високо съдържание на протеини или направете бърза 10-минутна разходка, за да увеличите енергията си.

БОНУС съвет

Винаги може да се доверите и на някой от продуктите, които се предлагат на пазара, като например Муун Райз крем, който може да бъде закупен онлайн от kolastra.eu. Този крем съдържа билки и див ямс, които спомагат за по-лесното протичане на менструалния период.

Стотици жени в България вече се убедиха в ефекта и продължават да го използват ежемесечно, за да си спестят този изключително неприятен период от 2-3 дни през всеки месец.