Skip to main content

Activate Sport & Family – движението е здраве

Teddy’s Tales: Деси, познавам те отдавна, още когато нямаше три деца. Тогава ти се занимаваше с маркетинг и правеше доста добра кариера. Как се стигна до това да направиш завой и да отвориш спортна зала със съпруга си? Дълъг ли беше пътя?

Деси:

Да, така е –  години наред учих и работих в областта на маркетинга и продажбите. Работих, за да доказвам на себе си и на света, че мога да се справя с всичко. Работих за кариера и за пари. Но в мен винаги оставаше вътрешно неудовлетворение – исках да оставям следа, да помагам, да има принос от моята работа. След периода на кариеризма дойде периода на майчинство, след него започна моя път на самоосъзнаване. Започнах да се питам коя съм и какво искам да правя. Вече знаех, че мога да се справя с всяка работа, но не исках да се захващам с порената работа. Втората ми, многоплодна бременност се оказа повод. След раждането на децата се оказа, че имам диастаза на коремните мускули и така започна моя нов път.

Тогава за първи път разбрах и осъзнах колко е важно тялото ми да е здраво, а не само да изглежда добре. Много малко се говори за това как тялото да остане максимално дълго време здраво. Повече се акцентира върху това как да изглежда добре. Точно тук “то” ме намери. Това се оказа моят начин да допринасям и да правя нещо добро. Движението промени мен, промени съпруга ми, променя децата ми и всички, с които работя.

Ако трябва накратко да го обобщя – пътят беше търсен и осъзнат. Затова и се получи естетствено и лесно.

Teddy’s Tales: Кое беше най-голямото предизвикателство за теб?

Деси:

Не знаех как ще ме възприемат бъдещите ми клиенти. Нашият бранд е все още недостатъчно познат, а в началото когато отворихме залата беше съвсем непознат. Затова и се тревожех – как хората ще ми повярват, че знам какво и защо го правя.

 

Teddy’s Tales: Колко важна е подкрепата на близките ти и ти получи ли я?

Деси:

Тя е най-важна за мен. Едно е да вярвам, че ще се справя с нещо, друго е хората до мен да вярват също и да ме подкрепят. Аз съм емоционален човек и лесно взимам решения, правя планове и графици за изпълнението им. Така беше и този път. Но когато съпругът ми застана рамо до рамо с мен и ми каза, че мечтае един ден и той да се занимава професионално с това – това беше знак, че съм на прав път, а не е емоционално решение. Грижата за здравето на хората  не може да се основава на емоции, тя е отговорност.

 

Teddy’s Tales: Разкажи къде е залата и кои сте вие?

Деси:

Activate Sport & Family е концепция за физическо здраве за цялото семейство. Залата е място, на което може да прекарате допълнително време с близките си и едновременно с това да бъдете активни. Разбира се, може да бъде място и време само за вас. Или време, което да прекарате активно с приятел.

Знаем, че личният ни пример като възрастни е най-лесен и най-ефективен за възприемане от децата. Защото физическата култура, грижата за здраво тяло, културата на хранене се възпитават.

Неправилното движение, обаче, също както и липсата на движение, може да окаже сериозни здравословни последствия върху цялото тялото. Ние разглеждаме движението като функционално. Функционално не само в залата, но и извън нея. Защото здравото тяло е имено това – тяло, което ще се справи с предизвикателствата в ежедневието. То ще ни държи в кондиция през дългия работен ден, ще ни даде сила, за да се справим с тежести от всякакъв тип, ще ни направи издръжливи  и не на последно място ще изглеждаме добре.

Затова и на нашия сайт пише: “Ние сме обикновени хора като теб, имаме семейства и деца, и нашето ежедневие е изключително динамично. Занимаваме се активно и професионално с функционално движение и превърнахме движението в мисия и сега знаем как да бъдем активни навсякъде.” И е точно така.

Teddy’s Tales: Защо го правите?

Деси:

Защото вярваме, че движението е здраве, а здравето е за цял живот. Защото функционалното движение присъства в ежедневието, а физическата култура се възпитава също както и културата на хранене. Защото личният пример е най-силното средство и най-вече защото децата трябва да знаят.

 

Teddy’s Tales: А как може човек да се запише за тренировки при вас?

Деси:

Може да използва формата на сайта ни, на страницата ни във Фейсбук или да се свърже с нас по телефона. Важно е да се запишете за първото посещение, защото трябва да се направи анализ на състоянието (двигателна и физическа култура, контузии, изкривявания, специфични особености и други). Това е важно, за да се определят ясно целите и да се работи в посока постигането им бидейки здрав максимално дълго време, а не на всяка цена. Важно е хората да разберат, че движението (какъвто и да било спорт) трябва да преследва най-вече здраве в дългосрочен план. Всичко останало е лесно постижимо.

Teddy’s Tales: Във вашата зала е изключително просторно, а атмосферата е много приятна. Аз знам защо идвам при вас да тренирам, но всъщност в София е пълно със спортни центрове. Защо хората да изберат точно вас?

Деси:

Защото даваме знание за цял живот. Учим хората защо и как да използват тялото си не само в залата, но и извън нея – на работното място, вкъщи, в автомобила, на учебния чин.

Функционалното движение е целево – то има конкретен смисъл и цел, за да се извърши. Вземете за пример движението клек – ще ви научим защо и как да клякате, не само, за да качвате тежестта в залата и да бъдете силни, а защото в ежедневието си клякате десетки пъти, без дори да си давате сметка. И за да го правите правилно и да се съхраните здрави максимално дълго време трябва да знаете как и защо да го правите.

В допълнение на това може да тренира цялото  семейство заедно, и така да се получи качествено и активно време с близките, да се даде личен пример на децата, да се оптимизират време и средства. При нас целите се постигат бързо и винаги  има треньор, който да работи за личните ви нужди. Често организираме и безплатни семинари за членовете на залата.

Teddy’s Tales: Хората за какво идват при вас обикновено? Да се стегнат, да отслабнат или?

Деси:

Всички хора искат да изглеждат добре. Не всички, обаче знаят какво и как да го постигнат. Затова е важно да се срещнем индивидуално с всеки, за да разберем какво иска (или да му помогнем да разбере) и да му помогнем да го постигне. Нещата са много прости и взаимно свързани. Не бива да разграничаваме “да се стегна” от “да отслабна”. Когато тренирате адекватно, храните се правилно според нуждите и целите си, нещата просто се случват.

Ако трябва пак да обобщя нещата изглеждат така: храня се, за да доставям качествено гориво на тялото си – тренирам, за да постигна цели в залата, междувременно изразходвам горивото от храната. Често срещам хора, които правят точно обратното: ограничават приема на “гориво” и не тренират адекватно, съответно и резултатите им никога не ги задоволяват.

 

Teddy’s Tales: Предлагате ли индивидуални тренировки?

Деси:

Да. Задайте си въпроса кога и защо е добре да тренирате индивидуално? Ако отговаряте с “ДА” на  поне едно от  изброените  по-долу, то би трябвало да си запишете индивидуален час с треньор.

  • травми и/или наранявания ( все повече хора се  диагностицират с дискови хернии и/или протрузии)
  • имате проблеми с мобилността или мускулната еластичност
  • възстановявате се след контузия или операция
  • професионални спортисти, чиито цели са специфични за спорта, в който се състезават
  • нямате опит с функционалните тренировки
  • искате да постигнете конкретни тренировъчни цели и ви е необходима тренировъчна програма

 

По време на първата тренировка се прави първоначален анализ на физическото състояние –  двигателна култура, мобилност, еластичност. Дават се насоки как да движите и използвате тялото си в ежедневието. Какво би следвало да  не/правите, за да не създавате предпоставки за влошаване на състоянието ви. Определят се първоначални тренировъчни цели и се изготвя индивидуална тренировъчна програма.

 

Teddy’s Tales: Да ти кажа понякога много ми се тренира, но нямам време да дойда. Предлагате ли алтернативни тренировки? Тоест, може ли да ни тренирате в офиса или по скайп? Гъвкави ли сте?

Деси:

Знаем, че всички се надпреварваме с времето. Не бива обаче да го използваме като оправдание. Трябва да вмъкнем здравето и движението в топ приоритетите си  да търсим варианти.

Затова предлагаме и онлайн тренировки по скайп, а скоро предстои да стартираме и тренировка на място или като ние я наричаме “мобилна тренировка”. Ще може да тренирате на място и във време удобно за вас.

Teddy’s Tales: Знам, че ви предстои  много важно събитие. Разкажи ни за него.

Деси:

На 4ти и 5ти март ще се проведе първия по рода си сертификационен курс на International Kettlebell and Fitness Federation (IKFF) за треньори с пудовки. Обучението включва както движения за обща физическа подготовка (използвани във функционалните тренировки, кросфита и пр), така и  състезателни техники за Гиревой спорт. Домакин на събитието сме ние от Activate Sport & Family, а курсът ще се води лично от основателя на IKFF – Стив Котър (Steve Cotter).

Стив Котър e един от 100 Fittest Men of All-time според класацията на Men’s Health от 2015г. Той разполага с дългогодишна експертиза в бойните спортове, кондиционната и силова подготовка на атлети и е тясно специализиран в тренировките с пудовки.

В последното десетилетие IKFF e подготвила стотици треньори по целия свят, като за първи път до този момент българските фитнес инструктури и експерти имат възможността да получат специализирана подготовка в областта на пудовките и Гиревой спорта на местна територия.

Курсът е за сертифициране в първо ниво на тристепенната система за подготовка на треньори на IKFF – Certified Kettlebell Teacher Level 1 (CKT 1).

 

Teddy’s Tales: Ако трябва да дадеш един съвет на хората с какво да се хранят, какво ще им кажеш?

Деси:

Ще има кажа, че аз също съм динамичен човек 🙂 и мога да си намеря куп оправдания – имам три деца, съпруг, собствен бизнес и съм действащ треньор. Освен това и аз има физически цели, които гоня в залата. Това, което се опитвам да правя всеки ден е да се придържам към моя топ 5 на приоритети. Всичко останало е важно, но не спешно.

 

Живея динамично и затова използвам максимално технологиите в своя полза, движа се правилно и максимално, старая се да се храня просто и полезно и се радвам на времето с любимите ми хора.

 

Не обичам да давам съвети, без да ми ги искат. В крайна сметка всеки човек трябва сам да определи собствените си приоритети. Ако има нужда от помощ, винаги съм насреща. Аз самата извървях този път и продължавам напред.

 

Save